12/12/24

Sipana pirova pita od jabuka

 Zajutrak
2 komada (1 porcija!) Sipane pirove pite od jabuka
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili može 60 g posnog svježeg sira
240 g mlijeka ili jogurta (do 1% mm) 
 
Ja u sirni namaz light dodam malo tekućeg sladila i cimeta pa to jedem uz kolač i popijem mlijeko.
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.


Ideja za pitu nastala je prema receptu sa stranice https://daninakuhinja.blogspot.com/2015/11/posna-sipana-pita-od-jabuka.html
Za pitu su potrebne sočne jabuke koje će ispustiti sok. Ako nisu dovoljno sočne, može ostati suhih dijelova; po potrebi, povećati količinu vode.


Sipana pirova pita od jabuka


Sastojci
5 porcija  (kolač narezan na 10 komada; tj. 2 komada su 1 porcija)
500 g oguljenih, očišćenih i naribanih jabuka (vagano nakon guljenja i čišćenja!)
1 čajna žlica cimeta
100 g pirovog (integralnog) brašna
100 g pirovog griza
4 g praška za pecivo
prstohvat soli
kora 1 limuna
350 ml vode
tekuće sladilo (u količini 200 g šećera kristala)
1 čajna žlica arome vanilije
 




Naribane jabuke pomiješala sam s cimetom, đumbirom i muškatnim oraščićem.

U drugoj posudi pomiješala sam suhe sastojke: brašno, griz, prašak, limunovu koru i sol.

U mjerici sam pomiješala mokre sastojke: vodu, sladilo i aromu.

Lim za pečenje (24 cm x 17 cm) obložila sam papirom za pečenje. 



Na dno lima ravnomjerno sam posipala 1/3 suhih sastojaka (oko 66 g). Ne miješati!

Na te suhe sastojke rasporedila sam polovicu naribanih jabuka i zagladila ih žlicom.
Na jabuke sam ravnomjerno rasporedila 1/3 suhih sastojaka pa na njih ostatak jabuka.
Odozgo sam ravnomjerno posipala preostalu 1/3 suhih sastojaka.





Žlicom sam strpljivo prelijevala tekuće sastojke po brašnu: da nigdje odozgo ne ostane suhog brašna (jer će onda ostati suho i za vrijeme pečenja!). 



Štapićem sam nabockala slojeve sve do dna i ostavila sam lim na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrijala na 180°C.




Lim sam stavila u zagrijanu pećnicu i pitu sam pekla oko 45 minuta (na srednjoj razini, donji i gornji grijač).

Pečenu pitu ostavila sam u limu, na sobnoj temperaturi da se posve ohladi (najbolje preko noći).

Sutradan sam pitu izvadila iz lima zajedno s papirom i narezala ju na 10 ploški.

 


Doručak
100 g kruške


Ručak
100 g matovilca na salatu (minimalno ulja, ocat, sol, papar)
100 g povrća iz pećnice (rađeno prema receptu; bez svinjetine!)
60 g crnog kruha


Užina
120 g klementina


Večera
100 g povrća iz pećnice (kao za ručak)
60 g piletine + par žlica umaka (kao za ručak)
60 g crnog kruha


Nema komentara:

Objavi komentar