28/08/24

Raženi čoko muffini

Zajutrak
2 Ražena čoko muffina 
30ak g jabuka
155 g jogurta
30 g sirnog namaza light

Muffine sam radila po receptu sa stranice https://cukar.com.hr/jutarnji-muffini-s-borovnicama-i-ribizom/, prilagodila sam recept svojoj dijeti.

Budući da sam u smjesu za muffine stavila 100 g jabuka (pire) i 100 g kruški, a dobije se 6 muffina (200 : 6 = 33,33), to je oko 33 g voća po muffinu. Ako pojedem porciju od 2 muffina, to je oko 67 g voća u jednoj porciji; zato smijem za zajutrak pojesti još 30ak g jabuka, ili eventualno 30-50 g nekog drugog svježeg voća!

U smjesu za muffine stavila sam 85 g jogurta, pa smijem popiti još oko 155 g jogurta/mlijeka.

Sirni namaz zasladim tekućim sladilom i dodam cimet ili aromu vanilije pa to jedem uz muffine, ili stavim na muffine kao glazuru. 


Raženi čoko muffini

Priprema dan ranije - drugi dan su puno sočniji. 

Sastojci 
3 porcije (6 muffina - 2 muffina po porciji)
6 g chia sjemenki ili lana + 35 g vode (tzv. chia/lan jaje)
85 ml mlijeka (do 1 % mm)
100 g pirea od jabuke (oguljena jabuka samljevena u blenderu/štapnim mikserom)
pola čajne žlice limunovog soka
par kapi arome vanilije
50 g mljevenih zobenih pahuljica
50 g raženog integralnog brašna
20 g kakaa
6 g sode
mali prstohvat soli
100 g voća (ovaj put kruške narezane na kockice)



U zdjelici sam pomiješala vodu i lan (koristila sam mljeveni zlatni lan; ali može i obični ili chia, i ne mora se mljeti, ali kad je mljeven ne osjete se/ne vide se nabubrena zrnca). Ostavila sam to da odstoji 15ak min.

U odgovarajuću posudu stavila sam oguljenu, na kockice narezanu jabuku, mlijeko, limunov sok i tekuće sladilo pa sam miksala štapnim mikserom da jabuke usitnim u pire. Tekućeg sladila stavila sam u količini koja odgovara 180 g šećera kristala (to ovisi o slatkoći jabuka, tj. vrsti voća). 

U većoj posudi pomiješala sam samljevene i sitne zobene pahuljice, raženo brašno, sodu i sol. 

U suhe sastojke dodala sam tekuću smjesu i "lan jaje", sve sam kratko pomiješala da se poveže. 

Na dno svakog kalupa za 6 muffina stavila sam žlicu smjese. U ostatak smjese dodala sam na kockice narezane kruške i opet kratko promiješala kuhačom pa sam taj ostatak smjese rasporedila u tih 6 kalupa (ne stavljam papirnate košarice, koristim silikonski kalup). 

Stavila sam kalup u pećnicu zagrijanu na 180°C i pekla sam muffine oko 20 min.

Pečene muffine ostavila sam da se hlade 10ak min., onda sam tupom stranom noža prošla uz rub kalupa jer se nekad voće hoće zalijepiti/zapeći za kalup i izvadila sam muffine. Ostavila sam ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, tada sam ih spremila u kutiju s poklopcem i spremila u hladnjak (mogu stajati 5 dana).

 


DODATAK
Ovaj put nije mi se dalo mljeti zobene pahuljice pa sam kombinirala 50 g pirovog integralnog brašna i 50 g raženog integralnog brašna. U ovom receptu mi ta kombinacija ne odgovara. Nije nejestivo, ali ukusnija je varijanta s raženim brašnom i zobenim pahuljicama. Problem je što nisam navikla na okus raženog i pirovog brašna, pogotovo ne kad ih se kombinira u istom receptu. Prije ove dijete jednom u životu sam iz čiste znatiželje, da vidim kakva su to uopće egzotična brašna, probala peći nešto s raženim i pirovim brašnom, nije mi se sviđalo, a kako tada nisam bila na dijeti - nisam imala potrebu eksperimentirati i navikavati se na te okuse. 
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.





Doručak
100 g dinje


Ručak
60 g piletine i 100 g krumpira iz recepta Pečena piletina s krumpirom (bez kože, pripremljena sa što manje masnoće, bez luka i Vegete)
100 g krastavaca i rajčica


Užina
Smoothie (od 60 g šljiva, 40 g cikle, cimeta, chia sjemenki, tekućeg sladila i oko 100 ml vode)


Večera
60 g piletine i 100 g krumpira (kao za ručak)
100 g narezane rajčice


Nema komentara:

Objavi komentar