2 Ražena čoko muffina
Muffine sam radila po receptu sa stranice https://cukar.com.hr/jutarnji-muffini-s-borovnicama-i-ribizom/,
prilagodila sam recept svojoj dijeti.
Budući da sam u smjesu za muffine stavila 100 g jabuka (pire) i 100 g kruški, a dobije se 6
muffina (200 : 6 = 33,33), to je oko 33 g voća po muffinu. Ako pojedem porciju
od 2 muffina, to je oko 67 g voća u jednoj porciji; zato smijem za zajutrak
pojesti još 30ak g jabuka, ili eventualno 30-50 g nekog drugog svježeg voća!
U smjesu za muffine stavila sam 85 g jogurta, pa smijem
popiti još oko 155 g jogurta/mlijeka.
Sirni namaz zasladim tekućim sladilom i dodam cimet ili aromu vanilije pa to jedem uz muffine, ili stavim na muffine kao glazuru.
Raženi čoko muffini
3 porcije (6 muffina - 2 muffina po porciji)
U zdjelici sam pomiješala vodu i lan (koristila sam mljeveni zlatni lan; ali može i obični ili chia, i ne mora se mljeti, ali kad je mljeven ne osjete se/ne vide se nabubrena zrnca). Ostavila sam to da odstoji 15ak min.
U odgovarajuću posudu stavila sam oguljenu, na kockice narezanu jabuku, mlijeko, limunov sok i tekuće sladilo pa sam miksala štapnim mikserom da jabuke usitnim u pire. Tekućeg sladila stavila sam u količini koja odgovara 180 g šećera kristala (to ovisi o slatkoći jabuka, tj. vrsti voća).
U većoj posudi pomiješala sam samljevene i sitne zobene pahuljice, raženo brašno, sodu i sol.
U suhe sastojke dodala sam tekuću smjesu i "lan jaje", sve sam kratko pomiješala da se poveže.
Na dno svakog kalupa za 6 muffina stavila sam žlicu smjese. U ostatak smjese dodala sam na kockice narezane kruške i opet kratko promiješala kuhačom pa sam taj ostatak smjese rasporedila u tih 6 kalupa (ne stavljam papirnate košarice, koristim silikonski kalup).
Stavila sam kalup u pećnicu zagrijanu na 180°C i pekla sam muffine oko 20 min.
Pečene muffine ostavila sam da se hlade 10ak min., onda sam tupom stranom noža prošla uz rub kalupa jer se nekad voće hoće zalijepiti/zapeći za kalup i izvadila sam muffine. Ostavila sam ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, tada sam ih spremila u kutiju s poklopcem i spremila u hladnjak (mogu stajati 5 dana).
Ručak
Nema komentara:
Objavi komentar