16/07/24

Kolač bez šećera i brašna i Svinjski odresci u umaku

 Zajutrak
1/3 voćnog kolača iz navedenog recepta (računam to kao 40 g zobenih pahuljica i 220 g(!) voća)
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili može 60 g posnog svježeg sira
240 g mlijeka ili jogurta (do 1% mm) 

Ja u sirni namaz light dodam malo tekućeg sladila i cimeta pa to jedem uz kolač i popijem mlijeko.

Moglo bi mlijeko umjesto vode u smjesu od pahuljica, ali ja radim s vodom, mlijeko pijem uz kolač.

Kolač sadrži puno voća, otprilike, onoliko jabuka i bobičastog voća (ovisi koje je!) koliko ga se na ovoj dijeti smije pojesti za zajutrak i doručak zajedno! Zato nakon zajutraka ne jedem više nikakvo voće za doručak. Dakle, preskočim doručak, čekam ručak - meni tako odgovara!


Kolač bez šećera i brašna 

Ideja je sa stranice https://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2016/01/kolac-bez-secera-i-brasna.html  Ovo je moja varijanta recepta, prilagođena mojem ukusu i dijeti.

Pipremim dan ranije da se dobro rashladi u hladnjaku!



         

                                                   Kolač pečen u većem limu (24 x 17 cm)
                                         

       Kolač pečen u manjem limu


Sastojci za 3 porcije (tj. za 3 doručka)
300 g jabuka (vagane nakon guljenja i čišćenja; to su 2 srednje jabuke)
360 g smrznutog bobičastog voća (ribizli, borovnice, višnje, uz pokoju kupinu i malinu; jagode nisam stavila jer su ogromne); ne odmrzavati!
120 g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)
oko 120 (do 150 ml)  ml vode
cimet
umjetno sladilo ili stevia




U zdjelu sam stavila vodu, cimet i tekuće sladilo (u količini 150 g bijelog šećera; jer je bobičasto voće kiselo). Dodala sam zobene pahuljice, dobro promiješala i ostavila da odstoje dok pripremim jabuke. Količina vode ovisi o tome koliko su pahuljice krupne.

Pećnicu sam uključila na 180 stupnjeva. 

Jabuke sam ogulila i narezala na tanke ploške, kao listiće (najjednostavnije je da jabuke narežem na četvrtine, pa svakom komadu odrežem unutrašnji dio sa sjemenkama i onda ih na dasci, velikim nožem režem na ploške debljine oko 3-4 mm).

Kolač sam već pekla i u manjim i u većim limovima. Za ubuduće: moram ga peći u većem limu (24 x 17 cm) jer mi je tako ukusniji, u tanjem je sloju i kraće se peče.  

Lim sam obložila papirom za pečenje, na njega sam rasporedila jabuke u ravnom sloju, da budu u debljini oko 1 cm. 


Na jabuke sam u hrpicama razbacala namočene zobene pahuljice (nije potrebno zagladiti). 


Po njima sam rasporedila smrznuto bobičasto voće. Sve sam stavila u pećnicu da se peče oko 35 min.



Pečeni kolač ostavila sam da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda sam ga spremila u hladnjak preko noći. 
Pomoću lopatice za palačinke prebacila sam ga s papira za pečenje na tanjur. 



Kolač može barem 3 dana stajati u hladnjaku, ljeti je dobar za doručak kad se rashladi. 



Doručak
Ništa, jer sam za zajutrak pojela dvostruku porciju voća.



Ručak
60 g svinjskog odreska iz navedenog recepta
100 g svježeg kupusa na salatu (dodala sam u kupus 1 jedinicu masnoće, ostatak sam računala pod svinjetinu)
100 g svježih rajčica
60 g crnog kruha



Svinjski odresci u umaku


Sastojci
5-6 porcija
6 manjih, tanjih svinjskih odrezaka bez kosti, odrezati sve masno (dok je sirov, svaki bi odrezak trebao imati 80ak g, a kad je termički obrađeni 60ak g)
50 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 jušna žlica koncentrata rajčice
1 čajna žlica slatke paprike
voda
sol, papar
peršinovo lišće,...




Odreske sam malo izlupala batom za meso. Na 1 žlici zagrijanog ulja popržila sam odreske s jedne i druge strane da porumene pa sam ih izvadila u zdjelu koju sam obložila papirnatim ubrusom (da upije masnoću).
U isti lonac (u kojem ima tragova masnoće) dodala sam nasjeckani crveni luk, podlijala sam ga vodom i prodinstala. Zatim sam dodala češnjak, koncentrat, sol, papar i slatku papriku, te promiješala. 



Vratila sam meso u lonac i podlijala ga da bude prekriveno vodom. 
Lonac sam maknula sa štednjaka i odozgo pokrila aluminijskom folijom. Stavila sam lonac u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pekla 25 min. Tada sam maknula foliju i pekla još nekih 5 min. 
Začinila sam još malo solju i začinskim biljem.
Kad se meso ohladilo, spremila sam ga u hladnjak, za sljedeći dan. 
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.


Užina
100 g kivija


Večera
60 g svinjetine od ručka
100 g cikle na salatu (domaća kisela cikla koja ne sadrži ulje)
60 g crnog kruha

Nema komentara:

Objavi komentar