08/01/25

Pirov čokoladni kruh od jabuka

Zajutrak
1 šnita Pirovog čokoladnog kruha od jabuka
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili može 60 g posnog svježeg sira
240 g mlijeka ili jogurta (do 1% mm) 
 
Ja u sirni namaz light dodam malo tekućeg sladila i cimeta pa to jedem uz kolač i popijem mlijeko.
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.

 
Ideja za recept je prema receptu za Pirov čokoladni kruh od banana. Nisam imala banana doma pa sam umjesto banana upotrijebila jabuke i smanjila sam količinu mlijeka, sve drugo je isto.
 
 
Pirov čokoladni kruh od jabuka
 
Kruh obavezno napravim dan ranije! Ali, najbolji je kad odstoji 2-3 dana na sobnoj temperaturi (u kutiji s poklopcem), onda je sočniji. 

Sastojci
za 9 porcija (kolač narežem na 9 šnita i zamrznem ih odvojeno u vrećicama)
550 g oguljenih, očišćenih jabuka (vagano nakon guljenja i čišćenja!)
2 žlice brezinog šećera (xilytol; može i eritrit)
tekuće sladilo (u količini 120 g šećera kristala)
5 žlica mlijeka (sobne temperature)
1 žlica octa
1 čajna žlica arome vanilije
150 g pirovog (integralnog) brašna
70 g mljevenih zobenih pahuljica (samljela u mlincu za kavu)
60 g kakaa
5 g praška za pecivo
5 g sode
prstohvat soli
sitno naribana kora 1 naranče






Uski, visoki lim (30 cm x 11 cm) obložila sam papirom za pečenje.

U jednu posudu stavila sam narezane jabuke, brezin šećer, tekuće sladilo, mlijeko, ocat i vaniliju pa sam sve usitnila štapnim mikserom (ne mora biti skroz glatko).

  


U drugoj posudi pjenjačom sam promiješala pirovo brašno, mljevene zobene pahuljice, kakao, prašak, sodu, sol i narančinu koru.

 


Suhim sastojcima dodala sam tekuće i sve sam promiješala kuhačom da se sastojci povežu, da nema suhih mjesta (ne previše miješati!). Smjesu sam rasporedila u pripremljeni lim i odozgo sam ju zagladila.



Lim sam stavila u pećnicu zagrijanu na 175°C i kolač sam pekla oko 40 minuta.

Pečeni kolač ostavila sam u limu 15ak min., a onda sam ga izvadila zajedno s papirom  ostavila u papiru da se ohladi na sobnoj temperaturi (preko noći).

Sutradan sam odlijepila papir i narezala kolač. 

Ohlađene šnite stavim u plastične vrećice i zamrznem. Narezane šnite, po potrebi, izvadim iz zamrzivača večer prije i ostavim u vrećici preko noći da se odmrzne.
 



Doručak
100 g kruške


Ručak


Užina
100 g naranče


Večera (kao za ručak)
60 g svinjskog odreska + 100 g kupusa u umaku od karfiola
60 g raženog kruha


Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.


Nema komentara:

Objavi komentar