01/02/25

Kolač od pahuljica i smrznutog voća

Zajutrak
2 komada (1 porcija!) Kolača od pahuljica i smrznutog voća
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili može 60 g posnog svježeg sira
240 g mlijeka ili jogurta (do 1% mm) 
 
Ja u sirni namaz light dodam malo tekućeg sladila i cimeta pa to jedem uz kolač i popijem mlijeko.
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
 
 
Kolač je rađen po uzoru na recept sa stranice https://jekinkapric.blogspot.com/2017/12/posni-vocni-kolac-bez-brasna.html .


Kolač od pahuljica i smrznutog voća


Sastojci
4 porcije  (kolač narezan na 4 komada)
Nadjev
320 g smrznutih, očišćenih šljiva i 80 g oguljenih, očišćenih jabuka narezanih na komade (nisam imala 400 g šljiva!); može i neko drugo smrznuto voće
1 žlica vode
2 žlice eritrita ili ksilitola (ovisno o slatkoći voća)
pola čajne žlice cimet
pola čajne žlice arome vanilije
10 g mljevenih zobenih pahuljica (samljela u mlincu za kavu) + 3 žlice vode
 
Podloga
40 g (sitnih ili krupnih) zobenih pahuljica
40 g samljevenih zobenih pahuljica (samljela u mlincu za kavu)
40 g kokosa za kolače, ne brašna! (tj. ne ono što je danas popularno pod nazivom kokosovo brašno, nego ono što je prijašnjih godina bilo poznato kao kokosovo brašno, koristilo se npr. za Čupavce; a danas bi to valjda trebao biti ribani kokos)
5 g praška za pecivo
tekuće sladilo (u količini 75 g šećera kristala)
1 čajna žlica arome vanilije
80 ml vode
 
Za posipanje
40 g pahuljica od pira (one koje izgledaju kao cornflakes; ne one koje izgledaju kao npr. zobene pahuljice)




Za nadjev, u lonac sam stavila neodmrznute šljive, narezanu jabuku, cimet, aromu, žlicu vode i eritrit. 


Poklopila sam lonac i sve sam zagrijavala na srednjoj vatri da zakuha. Kad je zakuhalo, kuhala sam na laganoj vatri oko 8 min. (ovisi koliko su komadi voća veliki i koje je voće), povremeno miješajući, da voće omekša (da se može drobiti kuhačom). Tada sam ga usitnila štapnim mikserom, ne baš skroz glatko.

Vodu sam pomiješala s 10 g mljevenih zobenih pahuljica i dodala voću pa dobro promiješala. Ostavila sam da opet zakuha, kad je zakuhalo, kuhala sam oko 4 min. na laganoj vatri, povremeno miješajući da se lagano zgusne.  Smjesu sam maknula s vatre i ostavila u loncu da se malo ohladi.


Za podlogu, u posudu sam stavila obje vrste pahuljica, kokos, prašak, tekuće sladilo, aromu i vodu pa sam sve dobro promiješala žlicom.




Lim za pečenje (24 x 17 cm) obložila sam papirom. Na dno sam rasporedila smjesu za podlogu, zagladila sam ju žlicom.
Na podlogu sam rasporedila nadjev i zagladila sam ga žlicom.




Odozgo sam posipala flakes od pira (2/3 zdrobila sam u ruci tijekom posipavanja, 1/3 ostala je cijela) i dlanovima sam ih lagano utisnula u nadjev (inače se neće zalijepiti ni utonuti u nadjev, poslije će padati s kolača).


Lim sam stavila u pećnicu zagrijanu na 180°C i kolač sam pekla oko 20 min. na srednjoj razini.

Pečeni kolač ostavila sam oko pola sata da se hladi na sobnoj temperature, onda sam ga s papirom izvadila na pladanj i ostavila da se posve ohladi.



 


Doručak
120 g ananasa


Ručak
200 g miješane salate (naribana mrkva, celer, pastrnjak, sirova cikla,...; začinjeno s 5 g ulja, malo octa, soli i papra)
60 g crnog kruha


Užina
100 g kruške


Večera (kao za ručak)
60 g pilećeg filea
100 g miješane salate
60 g crnog kruha


Nema komentara:

Objavi komentar