Zajutrak
zobene palačinke (od 40 g zobenih pahuljica)
30ak g chia pekmeza
zobene palačinke (od 40 g zobenih pahuljica)
30ak g chia pekmeza
240 g jogurta (0,9% mm) ili nečeg takvog jogurtastog
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili može 60 g posnog svježeg sira
60 g banane
Zobene palačinke ili tortilje
Malo to veze ima s palačinkama, a još manje s tortiljama.
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
Varijanti tog recepta ima svuda po webu. Omjeri su slični, a opet razlikuju se od recepta do recepta jer... jedno je sigurno: smjesa se stajanjem zgušnjava pa treba dodavati vodu. Teško mi je zapisat si omjere kad se iz minute u minutu, dok to pečem, mijenja potrebna količina vode.
Za zajutrak je na dijeti dopušteno 40 g zobenih pahuljica. Ovaj recept mi je za duplu mjeru, tj. palačinke za 2 zajutraka i tortilje za 2 ručka/večere.
Tortilje radim od iste smjese na isti način. Jedem ih za ručak ili večeru: umjesto kruha. Pazim da taj dan, kad namjeravam jesti tortilje za ručak ili večeru - za doručak ne jedem zobene palačinke ili općenito pahuljice.
Sastojci za palačinke ili tortilje
2 porcije
- dobiju se 4 palačinke u tavi promjera 20ak cm - to su 2 palačinke po porciji, tj. doručku
- dobiju se 2 (deblje) tortilje u tavi promjera 20ak cm - to je 1 tortilja po porciji, tj. obroku
80 g zobenih pahuljica
oko 200 ml vode za tortilje, oko 250 ml vode za palačinke (po potrebi još vode)
mali prstohvat soli
ulje za prženje
Zobene pahuljice se mogu samljeti same ili ih se može pomiješati s vodom, ostaviti da nabubre (i omekšaju) pa ih se onda izblenda u glatku masu.
Ja sam samljela pahuljice u mlincu za kavu. Pomiješala sam ih s vodom i solju i dobro promiješala.
U nekim receptima po webu se smjesa odmah peče, a negdje piše da treba odstajati od 10 min. do sat vremena. Stajanjem se smjesa zgušnjava i treba dodavati više vode. Uslijed tog stajanja, ja nisam primijetila nikakvu drugu razliku osim zgušnjavanja, zato to pečem odmah.
Za palačinke, napravila sam rjeđu smjesu: odmah sam dodala 250 ml vode da se smjesa može razlijevati po tavi. Smjesa je stajala kojih 5 min. dok sam ja imala pripreme po kuhinji.
Prije predzadnje/zadnje palačinke, dodala sam još 1-2 žlice vode u smjesu.
Zagrijanu, neprijanjajuću tavu sam pomoću silikonskog kista jedva primjetno namazala uljem. Grabila sam smjesu zaimačom i razlijevala ju po cijeloj tavi, naginjala sam tavu na stranu prije stavljanja na štednjak. Kad se palačinka ispekla na jednoj strani, tj. kad su se rubovi počeli dizati, okrenula sam palačinku pomoću lopatice.
Moraju imate tamnosmeđe/crne točkice, što više, to bolje. Ne smiju biti svijetle, jednobojne.
Za ubuduće: još nisam radila veće količine, radim po 4 male palačinke (ili samo pola navedene smjese: za 1 obrok), ali moram dodati koju žlicu vode, ako vidim da se smjesa zgusnula.
Količina vode ovisi i o tome koliko sitno su zobene pahuljice samljevene.
Ja pečem palačinke u maloj tavi promjera oko 20 cm, od ove smjese dobijem 4 palačinke (ako radim u velikoj tavi, dobijem 2 palačinke). Tijekom pečenja se stisnu/smanje u promjeru.
Palačinke su mekane i savitljive, mogu se rolati.
Kad se ohlade spremim ih u plastičnu kutiju s poklopcem i stavim u hladnjak. I sutradan su mekane i savitljive.
Ili uz čokoladni namaz od zobenih pahuljica.
Zobeni namaz mažem što tanje, budući da i palačinke sadrže pahuljice ili pojedem samo pola palačinke - nastojim ne prekoračiti propisanih 40 g zobenih pahuljica.
Za ubuduće: Trebala bih ispeći manje palačinke, da svaka sadrži 20 g pahuljica!
Zagrijanu, neprijanjajuću tavu sam pomoću silikonskog kista jedva primjetno namazala uljem.
Grabila sam smjesu i razlijevala sam ju na sredinu tave, budući da je ta smjesa gusta, slabije se razlijeva, pa sam opet malo naginjala tavu na stranu, smjesa nije baš ispunila cijelu tavu.
Kad se tortilja ispekla na jednoj strani, okrenula sam tortilju pomoću lopatice.
Tortilje sam pekla oko 4 min. s jedne strane, a skoro toliko i s druge (deblje su od palačinki pa se duže peku).
Tortilje su mekane, nisu hrskave, daju se savijati.
Moraju imate tamnosmeđe/crne točkice, što više, to bolje. Ne smiju biti svijetle, jednobojne.
Na ovoj tortilji se vidi da je na sredini pukla (tu gdje je svijetla, nema smeđih/crnih točkica; nije dosta pečena), ali barem se nije raspala.
Tortilje jedem s mesom i svježim povrćem za ručak ili večeru (ali ne onaj dan kad sam za doručak jela zobene palačinke ili općenito pahuljice). Ovdje sam dodala i "Maslac" od tikvica.
120 g ananasa
Ručak
60 g piletine (u dijetnoj verziji: sa što manje ulja)
200 g salate od rajčica, krastavaca i paprike
60 g raženog kruha
Užina
100 g jabuke
Večera
120 g posnog svježeg sira
100 g narezane rajčice i paprike
60 g raženog kruha
16 g oraha
Nema komentara:
Objavi komentar