Zajutrak
240 g jogurta (0,9% mm)
60 g posnog svježeg sira
60 g crnog kruha
100 g narezane jabuke
Doručak
120 g breskve
Ručak
60 g svinjskih šnicli (u dijetnoj verziji: odrezati sve masno, peći sa što manje ulja, podlijevati vodom da ne zagori)
50 g maslaca od tikvica iliti pirea
150 g narezane rajčice, krastavaca, zelene paprike i crvenog luka
1 zobena tortilja od 40 g zobenih pahuljica
Maslac od tikvica
Recept je sa stranice https://www.thekitchn.com/recipe-jennie-cooks-zucchini-b-121770
Ne znam kakve veze to ima s maslacem. Kad je skuhano, tj. dok je još vruće, jedem to kao pire, prilog od povrća. Kad se ohladi, spremim u posudu s poklopcem i imam u hladnjaku pa koristim kao povrtni namaz/umak za kruh ili tortilje. Ne znam koliko može stajati u hladnjaku, do sad sam ga imala do 4 dana.
Od 600 g tikvica napravila sam oko 275 g tog pirea. Broj porcija ovisi o tome jedem li za ručak/večeru samo taj maslac ili još dodajem neko povrće.
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
Sastojci
600 g tikvica (dobije se oko 275 g "maslaca")
10 g ulja
50 g crvenog luka
2 češnja češnjaka
sol, papar
voda
(limunov sok)
začinsko bilje
Tikvice sam, oprala, očistila i naribala na tzv. ribež za jabuke (ako su mlade, koru ne treba guliti). Obje vrste luka sam čistila i sitno nasjeckala. U loncu sam zagrijala ulje pa sam prvo kratko popržila crveni luk, onda sam dodala češnjak i pržila 1 min. Tada sam dodala tikvice i posolila ih.
Tikvice se trebaju kuhati da se raskaše i povežu, smjesa nije glatka kao pravi pire. Tikvice sam kuhala oko 25 min. uz miješanje i povremeno podlijevanje vodom. Pred kraj sam trebala češće miješati da tekućina ispari i da ne zagore.
Na kraju sam ih dosolila i malo popaprila. Mogu se dodavati začinsko bilje, limunov sok i kora...
"Maslac" od tikvica u zobenim tortiljama...
Može i kao namaz na kruh.
Ili kao dodatak riži (za 1 porciju skuhala sam 40 g riže, ocijedila sam ju i pomiješala s 50 g maslaca od tikvica (Skupina Povrće), začinila sam sve solju , paprom i sl.
100 g kruške
Večera
60 g svinjskih šnicli kao za ručak
100 g maslaca od tikvica iliti pirea
60 g crnog kruha
Nema komentara:
Objavi komentar