05/09/24

Hasselback tikvice zapečene s grahom

Zajutrak
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g)
70 g graham peciva
240 g mlijeka ili jogurta do (1% mm) 
30 do 50 g sirovog chia pekmeza od bobičastog voća
+
50 g breskve
 
Ja na kruh namažem pekmez, sirni namaz pomiješam s cimetom i tekućim sladilom pa i to namažem na chia pekmez. 
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
 
Po webu se preporučaju porcije od 30-50 g ovakvog pekmeza za obrok. Ja obično jedem 30-40 g, zato uz to pojedem još 50 g nekog svježeg voća za zajutrak. 


Doručak
100 g dinje


Ručak
60 g Dinstane mljevene svinjetine (bez kus kusa!)
200 g Hasselback tikvica + 120 g graha


Nemam omjere sastojaka (nije mi se dalo sve vagati), samo nabrajam sastojke da znam što sam stavila i postupak. 

Hasselback tikvice zapečene s grahom

Sastojci
? porcije
tikvica, oprana
koncentrat rajčice ili paprike
grah, skuhani, ili iz konzerve, ocijeđen i ispran
crveni luk, sitno nasjeckan
češnjak, krupno narezan
đumbir, sitno nasjeckan
(crvena) paprika, narezana na kockice
rajčica, prepolovljene ili narezane na četvrtine
sol, papar
malo ulja
slatka paprika, curry, čili...
origano, bosiljak,...
peršinovo lišće, sitno nasjeckano




Imala sam jednu veliku tikvicu (sigurno više od pola kile), to bi se peklo tri dana jer tikvicu pečem da skroz omekša, da ju mogu vilicom zdrobiti ko bananu, ne volim kad je al dente
Zato sam ju prepolovila po dužini pa sam ju onda stavila između 2 kuhače i odozgo zarezala.
Za ubuduće: naći male, tanke tikvice!



U zdjelici sam pomiješala koncentrat s malo ulja, soli, paprom i začinima prema trenutnoj inspiraciji pa sam kistom mazala između rezova na tikvici i po tikvici. 

Crveni luk sam posolila i popržila sam na zagrijanom ulju. Dodala sam češnjak i đumbir i popržila ih 1 min. 
Dodala sam papriku i podlijevajući vodom, sve sam pržila oko 5 min. 

Po paprici sam posložila rajčice, s kožom prema gore i dodala oko 200 ml vode. Poklopila sam lonac i ostavila da se kuha oko 5 min. na srednjoj vatri.


Tada sam hvataljkom pokupila/zgulila kožu (nije obavezno, neoguljene rajčice se mogu dodati narezane na kockice!). 

 

Rajčice sam tada zdrobila kuhačom, kuhala sam sve oko 5 min., uz podlijevanje vodom (dodavanje vode ovisi o vrsti rajčica!). Sve sam još zdrobila drobilicom za pire krumpir. 

Dodala sam grah, origano, bosiljak, slatku papriku, curry, čili, sol i papar. Sve sam još kratko prokuhala. Ako je tekućina isparila, potrebno je podlijati prije stavljanja u pećnicu. 


Na skuhani grah s paprikom stavila sam tikvice. 



Posudu sam prekrila folijom i stavila u pećnicu zagrijanu na 200°C i pekla 40 min. (da tikvica bude skroz mekana!). 
Maknula sam foliju, pojačala temperaturu na 220°C i pekla još 15ak min. da se zapeče, pred kraj sam još uključila i infra grijač. 


Pečeni grah i tikvicu posipala sam peršinovim lišćem i ostavila sam da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda sam ih spremila u posudu s poklopcem i stavila u hladnjak, za nekoliko(?) sljedećih obroka. 


Užina
100 g kruške


Večera
60 g Dinstane mljevene svinjetine (kao za ručak)
100 g Hasselback tikvice + 120 g graha


Nema komentara:

Objavi komentar