03/09/24

Pirov voćni kolač

Zajutrak
1 porcija (2 komada) Pirovog voćnog kolača
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g)
200 g mlijeka ili jogurta do (1% mm) 


U sirni namaz dodam cimet i sladilo pa to jedem uz kolač, ili stavim na odrezanu kocku kolača kao glazuru. 
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.

U kolač ide 200 g brašna i 500 g voća (150 g jabuke + 350 g šljiva i sl.) pa je to onda 5 porcija.
150 ml mlijeka u kolaču dijeli se dakle na 5 porcija, pa je to 30 ml po porciji. Znači, smijem popiti još oko 200 g mlijeka ili jogurta za zajutrak. 


Pirov voćni kolač

Pripremim ga dan ranije da se ohladi. 

Sastojci
5 porcija (kolač narezan na 10 komada, tj. 2 komada su 1 porcija)
200 g pirovog integralnog brašna
6 g praška za pečenje
4 g sode
pola čajne žlice cimeta
mali prstohvat soli
kora pola limuna
150 ml mlijeka
pola čajne žlice limunovog soka
1 čajna žlica arome vanilije
150 g pirea od jabuke (jabuke oguliti, očistiti i štapnim mikserom/blenderom zdrobiti)
tekuće sladilo
350 g voća (ovaj put: očišćene, prepolovljene šljive)




Šljive sam oprala, očistila i prepolovila (ako su krupne, može ih se narezati na četvrtine).

U veću posudu stavila sam suhe sastojke: brašno, prašak, sodu, sol, sitno naribanu limunovu koru i cimet pa sam promiješala pjenjačom.

Jabuke sam ogulila, narezala na kocke, stavila u odgovarajuću posudu za miksanje i dodala sam mlijeko, limunov sok i vaniliju pa sam pa sam izmiksala štapnim mikserom da dobijem pire. Tekućeg sladila stavila sam u količini 150 g šećera kristala. 

Tekuće sastojke dodala sam u suhe i sve brzo, ali kratko promiješala da se poveže. Dodala sami šljive pa sasvim kratko promiješala.

Smjesu sam ulijala u lim (24 x 17 cm) obložen papirom za pečenje i zagladila.


Lim sam stavila u pećnicu zagrijanu na 175°C i pekla 35 min. (probala čačkalicom!).

Pečeni kolač ostavila sam da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim sam ga narezala na 10 komada (2 komada su 1 porcija), spremila u plastičnu kutiju s poklopcem i stavila u hladnjak (može stajati 5 dana). Može se zamrznuti. 




Doručak
120 g breskve


Ručak
60 g svinjetine i 100 g povrća po receptu Svinjetina i povrće iz pećnice + 100 g svježeg povrća (narezane rajčice i krastavci)
60 g raženog kruha


Užina
100 g kruške


Večera
60 g svinjetine i 100 g povrća (kao za ručak)
60 g raženog kruha


Nema komentara:

Objavi komentar