Zajutrak
1/3 Kolača bez šećera i brašna (računam to kao 40 g
zobenih pahuljica i 220 g(!) voća)
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g) ili
može 60 g posnog svježeg sira
240 g mlijeka ili jogurta (do 1% mm)
Ja u sirni namaz light dodam malo tekućeg sladila i cimeta
pa to jedem uz kolač i popijem mlijeko.
Moglo bi mlijeko umjesto vode u smjesu od pahuljica, ali ja
radim s vodom, mlijeko pijem uz kolač.
Kolač sadrži puno voća, otprilike, onoliko jabuka
i bobičastog voća (ovisi koje je!) koliko ga se na ovoj dijeti smije
pojesti za zajutrak i doručak zajedno! Zato nakon zajutraka ne jedem
više nikakvo voće za doručak. Dakle, preskočim doručak, čekam ručak -
meni tako odgovara!
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
Ništa!
Ručak
60 g poprženog mljevenog mesa
palenta od 40 g kukuruzne instant krupice
+ 100 g povrća u umaku
100 g salate od tikvica i crvene paprike (tikvicu sam narezala na rezance gulilicom za krumpir, papriku sam narezala na rezance, dodala sam crveni luk narezan na ploške i začinila s malo ulja, octa, soli i papra)
Palenta s povrćem u umaku
Sastojci
Za povrće
1 kg rajčica, narezanih na kockice
60 g crvenog luka, krupno narezanog
4 češnja češnjaka, prepolovljena
150 g mladih patlidžana, narezanih na kockice
300 g tikvica, narezanih na okrugle ploške debljine oko 1 cm
100 g paprike, narezane na rezance
suhi ili svježi začini po želji (ružmarin, bosiljak, origano, peršinovo lišće)
slatka paprika
sol
papar
30 g ulja
voda za podlijevanje
Za palentu
4 porcije
160 g instant kukuruzne palente
520 ml vode (provjeriti na pakiranju palente potrebnu količinu tekućine i vrijeme kuhanja!)
520 ml vode (provjeriti na pakiranju palente potrebnu količinu tekućine i vrijeme kuhanja!)
sol
papar
papar
U širokoj posudio zagrijala sam 15 g ulja i rasporedila narezane tikvice u jednom sloju, pržila san ih na jakoj vatri da dobiju boju (podlijevala sam ih vodom!). Onda sam ih preokrenula i pržila s druge strane. Stavila sam ih u zdjelu.
U istu posudu stavila sam opet 15 g ulja i dodala narezani luk, kratko sam ga popržila i dodala narezane rajčice. Dinstala sam ih na laganoj vatri da se raskaše, oko pola sata, pred kraj ih treba češće miješati, po potrebi sam ih podlijala vodom. Rajčice sam usitnila štapnim mikserom. Dodala sam im još češnjak, patlidžan, svježu papriku, začinsko bilje i začinila sam ih slatkom paprikom, solju i paprom. Sve sam prokuhala 10ak min. da povrće omekša, dodala sam još 2 čaše vode jer mi je bilo pregusto (ovisi o vrsti rajčica). Pred kraj sam dodala isprženu tikvicu i ostavila da sve još jednom zakuha. Još sam malo dosolila.
Odvojila sam 1 porciju za ručak i u nju sam umiješala mljeveno meso, jela sam to uz palentu.
Ostatak povrća s umakom ostavila sam da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dio toga spremila sam u kutiju s poklopcem i stavila u hladnjak (može stajati 4 dana).
Ostatak povrća spremila sam u manje posudice (po 100 i 200 g) i zamrznula (može stajati i duže od 3 mjeseca).
U drugom loncu zakuhala sam vodu, dodala palentu i začine pa kuhala prema uputi s pakiranja. Na kraju sam umiješala svježe začinsko bilje. Palentu sam razmazala u manji lim koji sam isplahnula hladnom vodom (može se staviti i papir za pečenje). Ostavila sam da se ohladi, da ju mogu rezati na ploške.
Kad se palenta ohladila, narezala sam ju na ploške, stavila u kutiju s poklopcem i spremila u hladnjak (tako može stajati 4 dana).
Užina
Smoothie (od 50 g sirove cikle, 80 g kruške, tekućeg sladila, cimeta i chia sjemenki)
Večera (slično kao za ručak)
palenta od 40 g kukuruzne krupice
60 g poprženog mljevenog mesa
100 g povrća s umakom
Nema komentara:
Objavi komentar