Zajutrak
Čokoladni puding od zobenih pahuljica (40 g zobenih pahuljica, 110 ml mlijeka, 30 g sirnog namaza light)
120 g breskve
Budući da je u pudingu "samo" 110 ml mlijeka, mogu popiti još mlijeka ili jogurta. Ili s mlijekom ili jogurtom napraviti "smuti" za doručak.
Doručak
Smoothie (100 g dinje, 20 g (smrznute) aronije, tekućeg sladila i oko 100 ml mlijeka/jogurta ili vode)
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
Ručak
40 g kus kusa + 200 g povrća
60 g svinjskog mljevenog mesa
Kus kus s povrćem
Sastojci
Za kus kus
3 porcije (po 80ak g kuhanog)
3 porcije (po 80ak g kuhanog)
120 g kus kusa (kad nabubri ima ga oko 250 g)
15 g ulja
sol
Za povrće
3 porcije (2 ručka, 1 večera)
5 g ulja
50 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 čajna žlica svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
200 g tikvice, narezane na tanke ploške
100 g patlidžana, narezanog na tanke ploške
100 g raznobojne paprike, narezane na kockice
50 g mrkve, narezane na tanke ploške
100 g rajčice, narezane na kockice
sol, papar
nasjeckano peršinovo lišće, origano i sl.
Kus kus sam pripremila prema uputi s pakiranja, najčešće je
potrebna ista količina vode i kus kusa.
Kus kus sam prelijala kipućom posoljenom vodom, poklopila
poklopcem i ostavila 10ak min. Tada sam kus kus promiješala vilicom i umiješala
ulje.
U dubokoj tavi na zagrijanom ulju popržila sam crveni luk, dodala sam nasjeckani češnjak i đumbir te kratko pržila, podlijevala sam vodom da ne zagori. Dodala sam tikvice, patlidžan, papriku i mrkvu, sve sam posolila i popaprila i pržila da povrće omekša, malo sam podlijala vodom da ne zagori. Onda sam dodala rajčicu i još kratko prokuhala. Začinila sam solju, paprom i začinskim biljem.
Ne miješam kus kus i povrće (ni meso!), spremim ih u odvojene posude i stavim u hladnjak. Kad važem porcije, onda sve pomiješam.
Kus kus i povrće radila sam za 3 porcije, meso za 4 porcije!
Kad mi se neda dinstat povrće, napravim Zapečenog povrća za 5 dana pa njega pomiješam s kus kusom.
Dinstana mljevena svinjetina
Sastojci
4 porcije
400 g mljevene svinjetine (400 g ima sirovog mesa, kad se termički obradi, ono izgubi vlagu i ispusti masnoću (odlijala sam oko 70 ml masnoće!), zato ispada da ga na kraju ima: za 4 porcije po 60 g (nije to egzaktna znanost, ali u bolnici su "blagoslovili" da se to tako može računati); naravno, umjesto svinjetine može i miješano, pureće...
10 g ulja
1 mali crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
po želji: nasjeckani đumbir
1 jušna žlica koncentrata rajčice
1 čajna žlica slatke paprike
voda
sol, papar
peršinovo lišće,...
Na zagrijanom ulju popržila sam mljeveno meso da porumeni pa sam ga izvadila rupičastom žlicom u zdjelu koju sam obložila papirnatim ubrusom (da upije masnoću) i odozgo sam ga tapkala papirnatim ubrusom.
Izlijala sam masnoću iz lonca!
U isti lonac (u kojem ima tragova masnoće) dodala sam nasjeckani crveni luk, podlijala sam ga vodom i prodinstala. Zatim sam dodala češnjak i đumbir, koncentrat i slatku papriku, te promiješala. Vratila sam meso u lonac i podlijala sasvim malo s vodom.
Prokuhala sam sve par minuta da meso bude skoro suho (ne volim kad pliva).
Začinila sam solju paprom i začinskim biljem.
Kad se meso ohladilo, spremila sam ga u hladnjak, tek kad prije obroka važem porcije, pomiješam ga s kus kusom i povrćem.
Užina
100 g dinje
Večera
40 g kus kusa + 100 g povrća
60 g mljevene svinjetine
Nema komentara:
Objavi komentar