19/08/24

Hasselback tikvice s pireom od graha

 Zajutrak
1 Galetta s jabukama (100 g jabuka, 40 g zobenih pahuljica)
30 g sirnog namaza light (do 75 kalorija na 100 g)

Jogurt nisam popila za zajutrak, nego sam s njim radila smoothie za doručak!


Doručak
Smoothie (od 50 g sirove cikle, 50 g breskve, 20 g (smrznute) aronije, oko 240 g jogurta i tekućeg sladila)
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.


Ručak
60 g svinjskih šnicli (u dijetnoj verziji: sve masno odrezano, peći sa što manje ulja, podlijevati vodom da ne zagori)
200 g Hasselback tikvica s povrćem
120 g Pirea od graha



Hasselback tikvice

Sastojci
3-4 porcije (2 ručka po 200 g i 1-2 večere od 100 g)
oko 600 g tikvica (moraju biti male i tanke jer se inače jako dugo peku!)
mala crvena i žuta paprika (tankog mesa!)
mali crveni luk
po 1 čajna žlica suhog origana i bosiljka
1 jušna žlica peršinovog lišća
2 češnja češnjaka
1 čajna žlica slatke paprike
50 g ulja
sol, papar



2 tikvice sam oprala i očistila. Stavila sam tikvicu na dasku za rezanje između dvije kuhače i zarezivala sam ih nožem na ploške, ali ne do kraja, na dnu se trebaju držati zajedno.

Ulje sam pomiješala sa sitno nasjeckanim češnjakom, začinskim biljem, solju, paprom i slatkom paprikom.

Tikvice sam stavila u lim obložen papirom za pečenje i u svaki rez sam kistom mazala smjesu od ulja (pipkavo i dosadno, ne može se samo kistom jer ima komada luka i začina, morala sam i prstima!). 

Paprike sam narezala na komade veličine 2-3 cm, a luk na tanke okrugle ploške. Ugurala sam ih nasumično, negdje u svaki drugi ili svaki treći rez među ploškama tikvica (pipkavo je, paprike moraju biti tanke, ako su debele ne stanu u te proreze, a tikvica je čvrsta, a i klize van zbog ulja!). 


Pokrila sam lim aluminijskom folijom i pekla sam tikvice oko 40 min. na 210°C. Tada sam skinula foliju i pekla sam ih oko 20 min. na 230°C, pred kraj sam uključila infra grijač da se odozgo jače zapeku (ja ih pečem da skroooooooooz omekšaju!)
Za ubuduće: uzeti male i tanke tikvice da se prije ispeku!


Tikvice sam ostavila da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda sam ih spremila u plastičnu posudu s poklopcem i stavila u hladnjak.



Pire od graha

Sastojci
4 porcije od oko 120 g
480 g graha iz limenke ili skuhanog (treba staviti kuhati 240 g suhog graha)
20 g (bučinog) ulja
3 češanj češnjaka
60 g crvenog luka
1 čajna žlica slatke paprike
sol, papar
Po želji: kurkuma, ras-el-hanut,...
2 čajne žlice peršinovog lišća



U posudu od blendera stavila sam ocijeđeni, isprani grah, očišćeni češnjak i crveni luk, ulje i začine. Sve sam usitnila/izmiksala u pire. Posipala sam peršinovim lišćem.



Užina
120 g ananasa


Večera
120 g posnog svježeg sira
100 g narezane rajčice
60 g raženog kruha
16 g oraha


Nema komentara:

Objavi komentar