Zajutrak
2 muffina od raženog brašna
2 muffina od raženog brašna
30 g sirnog namaza light
oko 155 g jogurta/mlijeka (do 1 % mm)
30-50 g svježeg voća
Muffine sam radila po receptu sa stranice https://cukar.com.hr/jutarnji-muffini-s-borovnicama-i-ribizom/, prilagodila sam recept svojoj dijeti.
Budući da sam u smjesu stavila 200 g jabuka, a dobije se 6 muffina (200 : 6 = 33,33), to je oko 33 g voća po muffinu. Ako pojedem porciju od 2 muffina, to je oko 67 g voća u jednoj porciji; zato smijem za zajutrak pojesti još 30ak g jabuka, ili eventualno 30-50 g nekog drugog svježeg voća!
U smjesu za muffine stavila sam 85 g jogurta, pa smijem popiti još oko 155 g jogurta/mlijeka.
Sirni namaz pomiješam sa tekućim sladilom i malo cimeta ili arome vanilije i pojedem uz muffine (može i kao glazura na muffinima).
Ne mora vam se hrana sviđati, to je dijeta.
Voćni muffini od raženog brašna
Sastojci
3 porcije (6 muffina - 2 muffina po porciji)
6 g chia sjemenki ili lana + 35 g vode (tzv. chia/lan jaje)
100 g pirea od jabuke (oguljena jabuka usitnjena štapnim mikserom/blenderom)
85 ml mlijeka (do 1 % mm)
pola čajne žlice limunovog soka
tekuće sladilo
50 g mljevenih zobenih pahuljica (samljevene u mlincu za kavu)
50 g raženog (integralnog) brašna
20 g sitnih zobenih pahuljica
6 g sode
mali prstohvat soli
100 g voća (ovaj put na kockice narezane jabuke)
U maloj zdjelici pomiješala sam vodu i lan (ovaj put koristila sam mljeveni zlatni lan; ali može i obični ili chia, i ne mora se mljeti, ali kad je mljeven ne osjete se/ne vide se nabubrena zrnca). Ostavial sam to da odstoji 15ak min.
U odgovarajuću posudu stavila sam oguljenu, na kockice narezanu jabuku, mlijeko, limunov sok i tekuće sladilo pa sam miksala štapnim mikserom da jabuku usitnim u pire. Tekućeg sladila stavila sam u količini koja odgovara 120 g šećera kristala (to ovisi o slatkoći jabuka, tj. vrsti voća).
U većoj posudi pomiješala sam samljevene i sitne zobene pahuljice, raženo brašno, sodu, cimet i sol.
U suhe sastojke dodala sam tekuću smjesu i "lan jaje", sve sam kratko pomiješala pjenjačom da se poveže. Na dno kalupa za 6 muffina stavila sam žlicu smjese. U ostatak smjese dodala sam jabuke, promiješala i rasporedila smjesu u tih 6 kalupa (ne stavljam papirnate košarice, koristim silikonski kalup).
Stavila sam kalup u pećnicu zagrijanu na 180°C i pekla sam ih oko 20 min.
Pečene muffine ostavila sam da se hlade 10ak min., onda sam tupom stranom noža prošla uz rub kalupa jer se nekad voće hoće zalijepiti/zapeći za kalup i izvadila sam muffine. Ostavila sam ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, tada sam ih spremila u kutiju s poklopcem i spremila u hladnjak (mogu stajati barem 5 dana).
Doručak
100 g kivija
Ručak
200 g Salate od tikvica
60 g Svinjskog odreska
60 g crnog kruha
Užina
100 g kruške
Večera
100 g narezanih rajčica
60 g svinjskog odreska (kao za ručak)
60 g crnog kruha
Nema komentara:
Objavi komentar